Globala dagen för Tillgänglighetsmedvetande – Global Accessibility Awareness Day

Den tredje torsdagen i maj firas globala medvetandedagen om tillgänglighet. Detta startade som ett initiativ 2011 och fler har nu kommit med i en internationell kampanj för att uppmärksamma tillgänglighet (på internet). Det finns fortfarande ganska lite information som finns att hitta om vad tillgänglighet betyder och hur man praktiskt jobbar att anpassa olika digitala material och digitala tjänster så att personer med olika funktionshinder kan använda dem.  Accola-projektet har en del tips om teckenspråkiga krav och hur man gör översättningar till teckenspråk för en webbsida, vi arbetar framåt på att göra vår egen handledning på webbplats www.visualaccess.fi  färdig i höst.

En del företag och organisationer jobbar med att göra handledningar och kurser, webbstöd för personer som vill veta hur man granskar och justerar webbsidor och webbinnehåll för olika behov. En del gör gratiskurser på nätet (webinar) just den 21.5. Andra har tips om kontrollistor eller rekommendationer för webbmaterial.

Vill du veta mer om test av tillgänglighet? Här kan du titta mer om att testa egen webbplats och få tips om webbutveckling:  http://webbriktlinjer.se./ (svenska)

Mera information om dagen och bakgrund mm: (engelska) LÄNK HÄR

Ni kan också se en Youtube film om vad Tillgänglighet är!

https://www.youtube.com/watch?t=45&v=6ic8OO4ORI8